Quick Check, Q & A - Series 1 (AIIMS, KERALA PSC, DME, DHS, RRB, ESIC, NIMHANS, DSSB, CHO, JIPMER, PGI, NHM)



 NURSING SAPIENS QUICK CHECK SERIES - I



1. After age of one year, at which interval vitamin –A solution is given to a child? 

          Answer :  After every 6 months

2. After administration of measles vaccine immunity develops?

          Answer: On 11th day to 12th day after vaccination

3. Which is the best site for DPT immunization?
          
          Answer: Vastus lateralis

4.  Causative organism of mumps is?

         Answer: Myxovirus

5. The process by which individuals and groups of people learn to behave in a manner conducive to promotion, maintenance or restoration of health is?

        Answer: Health Education 

6. Route of administration of DPT vaccine injection?

        Answer: Intramuscular

7. Inner lining of esophagus is lined with which epithelium?

        Answer: Stratified Squamous

8. BUN used kidney function tests that stand for?

        Answer: Blood urea nitrogen

9. What is the priority Nursing action after seizure?

        Answer: Open Airway

10.  Pressure by the upper end of a crutch may cause injury to the?

        Answer: Axillary nerve

11. Due to glycolysis in post mortem muscles there is accumulation of?

        Answer: Lactic acid

12. Rectal examination is done by which instrument?

        Answer: Proctoscope

13. Wrist drop is a condition in which?

        Answer: Extensor muscles of wrist and digits do not work

14. How much oxygen a nurse should give to a patient with chronic respiratory failure?

        Answer: 2 liter/mt with nasal mask

15. Trochanter roll is used to?

        Answer: Prevent external rotation of hip when patient is in recumbent position

16. Position given after left Pneumonectomy?

        Answer: Operated site and back

17. Gallow's traction is used for?

        Answer: Fracture shaft of femur

18. After cardiac catheterization, immediate priority nursing intervention is?

        Answer: Check for distal pulses and bleeding from site

19. Which instrument is used to take cervical smear?

        Answer: Ayre’s spatula

20. What is the most appropriate nursing intervention while treating a laceration?

        Answer: Apply pressure dressing and ice pack.

21. Bleeding from urethra known as?

        Answer: Hematuria 

22. Most commonly used laboratory technique used to identify tubercle bacilli in sputum?

        Answer: Acid Fast Staining 

23. Which type of insulin is used for rapid reduction of glucose?

        Answer: Rapid acting

24. Which of the anti-tubercular drug has the side effects of peripheral neuritis?

        Answer: Isoniazid

25. Action of diuretics is?

        Answer: To increase urine output. 












Comments